Activiteiten

 

 

Wandelaars van het Pieter- en Pelgrimspad 

 

Erbuca draagt wandelaars van het Pieter- en/of Pelgrimspad een warm hart toe. Dus boekt u een overnachting bij Erbuca, laat dan even weten of u een van beide paden bewandeld.

 

 

Sauna

 

Bezoek een sauna in Born of Sittard! Via deze linken kunt u korting krijgen:

http://wellnesscentrumnederland.nl/bedrijf/thermen-born/

http://wellnesscentrumnederland.nl/bedrijf/wellness-sittard/

 

 

Vogels kijken

 

Vogels kijken Nieuwstadt en omgeving

In samenwerking met B&B Erbuca

Door Tom Storcken

 

Vogels zijn overal te vinden, we hebben daarbij het voordeel dat ze niet altijd gezien hoeven te worden. Vaak is het luisteren naar zang of roep al voldoende om te kunnen zeggen welke soort het is. Bij het observeren van vogels speelt het gehoor vaak een even belangrijke rol dan het zien. Het leren kennen van vogelgeluiden geschiedt het makkelijkst wanneer je met een vogelaar op pad gaat. Verder let op het gedrag: manier van vliegen, bewegen van vogel op tak of in boom. Let op zang , gedrag en uiterlijk en silhouet van de vogel.

 

Wat behoort minimaal tot de velduitrusting van de vogelaar: goede kleding met onopvallende kleuren en aangepast schoeisel: het kan in veel gebieden nat en of modderig zijn. Verder een verrekijker en als je wil notitieboek/potlood voor aantekeningen te maken.

 

Wanneer vogels kijken? In principe kan dat altijd maar wanneer heb je de meeste kans om vogels te zien? In het (vroege) voorjaar: half maart t/m einde mei wanneer de meeste vogels nog niet broeden, maar bezig zijn met de voorbeidingen hiervoor: partner zoeken (baltsgedrag), nest bouwen etc… Wat tijd van de dag betreft: de meeste vogels zijn heel actief in de vroege morgenuren en dat betekent eigenlijk van zonsopgang tot ca 09.00 uur/10.00 uur. Ook daarna zijn ze nog wel bezig maar dan zijn ze moeilijker te horen/zien. Meestal volgt tegen de avond weer een opleving. Ook in het najaar (bijv. tjidens de vogeltrek) is het leuk om naar vogels te kijken/zoeken: dit kan dan ook later op de dag. Zelf ben ik beschikbaar op dinsdag-donderdag- zaterdag- en soms op zondagmorgen en/of in overleg.

 

Te bezoeken gebieden: Om de loop/reis afstand zo klein mogelijk te houden zijn in Nieuwstadt en omgeving 2 mooie gebieden beschikbaar:

Tussen IJzerenbos en Schalbruch: direct achter de grens met Isenbruch (ca 1 km) : Hohbruch, alten Kaulen en rand van IJzerenbos. Een gebied met bos, weilanden en akkers en veel struweel waar ook het ree, de vos en bij uitzondering een wild zwijn te zien zijn. Afhankelijk van de periode leeft hier in de zomer bv. De Wielewaal, Zwarte specht en uiteraard vele andere vogels.

Een ander kortbijgelegen gebied (ca 1 km) is langs de Geleenbeek e.o. Sinds het voorjaar van 2006 meandert deze beek weer door het landschap: grasland, poelen, verspreid staande bomen en van oudsher overgebleven stukjes bos. Zo hebben veel plant- en diersoorten weer de kans gekregen zich hier (opnieuw) te vestigen. Via een hoogstamboomgaard (plukwei) is het gebied gekoppeld aan de Vloedgraaf die op korte afstand gelegen is en deels door ”’t Hout ” stroomt . Grote grazers worden ingezet om het gebied te beheren.

 

 

 

Sittard
 

Zoals Toon Hermans al heeft gezongen: Sittard, zijn geboorteplaats, is een stad om lief te hebben. Het historische hart van Sittard verwelkomt u met prachtige monumentale panden en karakteristieke vakwerkwoningen. Mooie, slingerende winkelstraatjes wijzen u de weg naar het knusse marktplein.  Er is van alles te beleven en dat maakt uw dagje uit of uw vakantie nog leuker. Speciaal voor u volgt nu een selectie uit het scala aan mogelijkheden: 

 

 

Historische Markt

 

Op een zomerse dag op de historische Markt genieten van een koel drankje of een warm kopje koffie/thee/cacao. Een Markt, die een van de leukste pareltjes is van Limburg met een legio aan keuzemogelijkheden. Gaat uw voorkeur uit naar een traditioneel bruin café of kiest u liever uit een van de hippe lounches? De keuze is geheel aan u. Maar ook als u er uw zinnen op gezet heeft om van uw lunch of diner een  ‘culinaire wereldreis’ te maken in een van de vele sfeervolle restaurants, biedt de historisch Markt van Sittard u volop de gelegenheid. Meer informatie is te vinden op de website:

http://www.insittardgeleen.nl/nl-nl/8/212/sfeervol-en-gezellig.aspx

 

 

Historische stadswandeling met een VVV-gids     

 

De gidsen van VVV Zuid Limburg maken uw wandeling tot een ware belevenis. Als geen ander kunnen zij u leuke en verrassende anekdotes over de stad vertellen. Zo beleeft u Sittard als nooit te voren. Meer informatie is te vinden op de website:

https://verkeersbureaus.info/nieuws/2015/03/02/58631-vernieuwde-stadswandeling-brochure-over-sittard/

 

 

Geheime tuinen van Sittard

 

Sittard heeft vele onbekende, groene oases van rust binnen haar stadsgrenzen.  Tuinen die alle stuk voor stuk onontdekte schatten zijn; elk op zijn beurt de bron van een boeiend verhaal. Neem dus een kijkje achter de coulissen van de stad en ervaar hoe divers het ‘Groene Sittard’ in werkelijkheid is. Meer informatie is te vinden op de website:

https://geheimetuinen.nl/

 

 

Cultuur, historie en religie

 

Wilt u een moment van religie combineren met cultuur, historie en een gezellige binnenstad? Ook dan schiet u in ‘Kerkenstad’ Sittard midden in de roos. Vijf verschillende Godshuizen liggen op korte afstand broederlijk bijeen.  Ontdek de Basiliek, het Mariapark, de St. Petruskerk, het Dominicanenklooster, Fort Sanderbout, de Michielskerk of de stadswallen.

 

 

Jaarlijks terugkerende activiteiten

 

Kennedy mars

Octoberfeesten 

Carnaval 

Appel zingen

Kerstmarkt Valkenburg 

André Rieu concerten in Maastricht (Vrijthof) 

Schutterij St. Jan Nieuwstadt: Sacramentsprocessie